O autorze
Mr & Mrs Iron – kilka lat temu dwójka obcych sobie ludzi, teraz małżeństwo które odnalazło przyjemność i sens życia w podnoszeniu i odkładaniu na miejsce ciężkich przedmiotów, zdrowej kuchni i podróżach. Regularni w posiłkach i treningach, ale przede wszystkim w motywowaniu innych i siebie nawzajem. Wiele pytań zadawanych im na co dzień wygenerowało odpowiedź w postaci ich „żelaznego” miejsca w sieci.

Wyślij kalafior do Włoch!

Co ma wspólnego jedna z odmian kapusty z najsłynniejszą włoską potrawą jaką jest pizza? Postaramy się udowodnić, że wiele.

Pizzę uwielbia chyba każdy. Od dzieci - które mogą zajadać się nią w nieskończoność, przez studentów w każdym wieku, aż po dorosłych - którym to szybkie i smaczne danie nie raz uratowało imprezę podczas najazdu niespodziewanych gości.



Wszystko co dobre jednak dla naszych kubków smakowych z reguły nie do końca jest wartościowe dla naszego organizmu. Nie mówimy tutaj o sporadycznych weekendowych wypadach z rodziną na jakże smaczny placek okraszony najróżniejszymi dodatkami.

My proponujemy wersję do przygotowania w domu z rodziną lub znajomymi, która zaskoczy na pewno nie jednego z Was.
Co jest w niej tak innego - a mianowicie to, że klasyczne ciasto drożdżowe zastąpiliśmy KALAFIOREM!

Tak, kalafiorem!

Spróbujcie w nadchodzący weekend poświęcić kilka dłuższych chwil by zaskoczyć siebie samych i spróbować czegoś zupełnie innego.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- małej główki kalafiora
- 1 jajko
- przyprawa do pizzy
- mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu lub jakikolwiek ser

oraz ulubione dodatki, które umieścimy na pizzy.


Różyczki kalafiora mielimy w blenderze na drobne wiórki (potrzebujemy trochę więcej niż szklankę na jedną małą pizzę), mieszamy z jajkiem, przyprawą do pizzy i startą mozzarellą na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy białko jaja.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią aluminiową i smarujemy odrobiną PAM'u (oliwa w sprayu) lub oliwy.

Rozkładamy masę na folii i wkładamy na ok 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i układamy dodatki - u nas trafiła czerwona cebula, tuńczyk, reszta mozzarelli - wkładamy z powrotem na ok 5-7 minut do piekarnika.
Gotowe!

Mr & Mrs Iron

znajdź nas również na FB
Mr & Mrs Iron na Facebooku
Trwa ładowanie komentarzy...