O autorze
Mr & Mrs Iron – kilka lat temu dwójka obcych sobie ludzi, teraz małżeństwo które odnalazło przyjemność i sens życia w podnoszeniu i odkładaniu na miejsce ciężkich przedmiotów, zdrowej kuchni i podróżach. Regularni w posiłkach i treningach, ale przede wszystkim w motywowaniu innych i siebie nawzajem. Wiele pytań zadawanych im na co dzień wygenerowało odpowiedź w postaci ich „żelaznego” miejsca w sieci.

Pizza gryczano-konopna

Pizza na cieście grycznao-konopnym
Pizza na cieście grycznao-konopnym mrmrsiron
Pizzę w zdrowych wariantach przerabiamy od czasu do czasu. W ten weekend pod nóż trafił przepis na ciasto z mąki gryczanej. Przerobiliśmy delikatnie wersję oryginalną zastępując część mąki gryczanej mąką konopną.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:Mama Alergika Gotuje.
Mąka konopna to produkt z którym spotkaliśmy się po raz pierwszy ale w smaku okazał się mega fajny - powstaje ze zmielonych nasion konopii i ma bardzo ciekawe wartości:
Zawartość w 100g:
Białko: 29,9 g
Węglowodany: 3,1 g
Tłuszcz: 8,1g
Błonnik: 49,0

Przepis na ciasto:
- 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (u nas 120g gryczanej + 50g konopnej)
- 25 g siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju z pestek winogron (my użylismy oleju kokosowego)
- 125 ml ciepłej wody przegotowanej

Na wierzch trafił: tuńczyk, cebula, sos ze zblendowanej papryki.

Pizzę piekliśmy przykrytą folią aluminiową przez 15 minut w 200 stopniach, następnie dopiekaliśmy przez kolejne 5 minut już bez przykrycia.

Smacznego!
Trwa ładowanie komentarzy...