Wiosenna sałatka z marokańskim akcentem

Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka mrmrsiron
.

Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 3 średnie pomidory
- 1 ogórek zielony
- mieszanka sałat
- ser lazur błękitny

Sos:
- 3 łyżki oleju arganowego
- 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
- szczypta soli i szczypta pieprzu

Warzywa kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy mieszankę sałat, pokrojone warzywa. Całość mieszamy na wierzch dając lazur błękitny. Na końcu sałatkę polewamy sosem z dodatkiem oleju arganowego i posypujemy pestkami słonecznika.
Smacznego!

Dlaczego olej arganowy?

Olej ten otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego w południowej części Maroka. Wytwarzany jest ręcznie - stąd ograniczona dostępność oraz wyjątkowe właściwości zdrowotne.


Olej arganowy stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i bioaktywne związki. Przede wszystkim obniżają one poziom tzw. "złego" cholesterolu, podnosząc ilość tzw. "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze oraz zakrzepica.
Zawartość kwasów nienasyconych omega 6 i omega 9 wykazuje działanie przeciwzapalne. Olej arganowy wspomaga leczenie chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, cukrzyca oraz stwardnienie rozsiane. Systematyczne spożywanie oleju arganowego ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii oraz skutecznie wzmacnia strukturę skóry.

Sklep www.marokosklep.pl z którego pochodzi produkt używany przez nas w swojej ofercie posiada również szeroką gamę zdrowej żywności, a także naturalnych kosmetyków – na bazie oleju arganowego.

Nowością wśród produktów ze słonecznego Maroka są smaczne i zdrowe warzywne sałatki z olejem arganowym. Sałatki nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Produkowane są zgodnie z międzynarodowymi wymogami i systemem zapewniania jakości HACCP oraz ISO 9001 i 22000.

·        Naturalne ratatuj z olejem arganowym to przyprawiona aromatycznymi, marokańskimi ziołami oraz olejem arganowym kompozycja śródziemnomorskich, soczystych warzyw. Może być podawana jako przystawka lub pasta do kanapek i makaronów. Również jako pyszne i zdrowe warzywne danie na ciepło.

·        Naturalny kawior z bakłażana i pomidorów przygotowany na bazie marokańskiej receptury z dodatkiem orientalnych przypraw to zdrowa przystawka, która wyśmienicie smakuje podana na zimno lub na ciepło. Jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.

·        Naturalna sałatka z oliwkami i pomidorami wzbogacona tradycyjnymi przyprawami to kolejny zdrowy i smaczny posiłek śródziemnomorski.

Naturalne sałatki SALVEMA zawierające olej arganowy są produktami tradycyjnie spożywanymi przez marokańskie ludy berberyjskie i silnie odzwierciedlają bogatą tradycję smaków  różnorodnych przypraw: ostrej papryki, kuminu, szafranu, kurkumy, czosnku, kolendry. Sałatki SALVEMA mogą być spożywane również przez dzieci, rozwijając ich doznania smakowe i urozmaicając codzienne posiłki.
Trwa ładowanie komentarzy...